Oud en Nieuw

                                  

VUURWERK HOEFT GEEN KWELLING TE ZIJN

 

OopN

Ons feestelijk geknal ervaren onze huisdieren heel verschillend. Waar de ene meekwispelt met ons plezier, vindt de andere het een heuse bedreiging en reageert angstig tot in pure paniek.

Om deze angst tot een minimum te beperken kunnen soms een paar praktische maatregelen al genoeg zijn; bij sommigen zijn angstremmende middelen tot zelfs medicijnen nodig.

 

1. enkele praktische maatregelen

2. tips voor pups en andere (nog) niet bange honden

3. angstremmende middelen

4. angstremmende medicijnen

 

 

 

1. enkele praktische maatregelen

 

  • Zorg in huis voor een veilige en prettige omgeving: maak bijvoorbeeld een holletje rond zijn mand of bench of andere plek waar hij zich graag verstopt als hij ergens van schrikt. Dit kan door aan weerszijden 2 stoelen te zetten en hierover een deken te draperen. Zo’n hol is donker en knus, en uw hond kan hierin wegkruipen en zich veilig voelen, terwijl hij toch de omgeving vanuit een kleine opening in de gaten kan houden. Let er wel op dat er voldoende zuurstof het hol in kan!
  • Wil uw hond toch op een zelfgekozen plekje wegkruipen, laat hem dan. Blijf in het zicht, hij vertrouwt immers op zijn baasje. Zo geeft u hem een veilig gevoel. Maar ga niet overmatig troosten! En dit is een lastige. Troosten in de zin van aanhalen en troostend toespreken met “je hoeft toch niet bang te zijn” kan de angst in de beleving van de hond bevestigen (mijn baasje is ook bang), en zo een toch al bange hond nog banger maken.  Beter is troost bieden zonder “te troosten”. Blijf in het zicht, spreek op een opgewekte manier met hem als u langs het hol loopt, alsof u niet weet dat hij bang is en het dus een normale dag is als alle andere. “Enne, zit dat lekker daar?” Hij mag ook aan uw voeten komen liggen of tegen u aan kruipen op de bank. U mag ook een hand op hem leggen, zolang u maar niet laat blijken hoe erg u het voor hem vindt. Natuurlijk is uw hond zielig op dat moment, maar als we dat uitstralen kunnen we hem niet opbeuren en voelt hij zich alleen maar ellendiger.
  • Zet muziek op of doe de tv aan om het geknal buiten af te zwakken; harder rond 24.00 uur. Sluit de gordijnen om ook de lichtflitsen buiten te sluiten.                                               Laat uw hond voor het laatst uit rond 21 uur ’s avonds. Het is dan nog relatief rustig buiten en de kans op paniek en verwondingen dus ook kleiner. Houdt de wandeling kort, eventueel even in de tuin. Of breng uw hond met de auto naar het bos, waar ook al minder geknal is. En HOUD UW HOND AANGELIJND !!! Ook in eigen tuin. Dit om te voorkomen dat hij in paniek buiten wegrent of over het hek naar de buren springt. Hij zou zich kunnen bezeren of onvindbaar blijken.
  • en misschien nog wel het belangrijkste:  LAAT UW HOND NIET ALLEEN THUIS !!!!!!!!!

 

 

 

2. tips voor pups en andere (nog) niet bange honden

3. angstremmende middelen

4. angstremmende medicijnen

Deze pagina's worden nog aangevuld......