Sterilisatie, castratie en chemische castratie

Bij de teef worden eierstokken en baarmoeder verwijderd; bij de reu de testikels. De naam sterilisatie klopt dus eigenlijk niet. Het is in beide gevallen castreren.

 

Waarom de teef castreren? Door op 6 maanden òf 3 maanden na de 1e loopsheid de eierstokken te verwijderen verminderen we het risico op het ontstaan van melkkliertumoren in de toekomst met maar liefst 80%! (50% van de melkkliertumoren bij de hond is kwaadaardig). En een baarmoeder die er niet meer is kan ook niet meer etterig ontsteken, ofwel tot een levensbedreigende pyometra ontwikkelen.


Waarom de reu castreren? Er zijn minder medische redenen om een reu te castreren. Maar heel veel praktische!
De geelgroene etterdruppeltjes op de bank, het eeuwig besnuffelen van dezelfde stoeptegel , 3 dagen op de voordeurmat liggen huilen omdat er blijkbaar ergens een loops teefje woont... sexueel gefrustreerd zijn is slecht voor de psyche.
Castreren kan vanaf 6 maanden, maar kan zeker ook later. En voor de twijfelaars bestaat er tegenwoordig ook een chemische castratie. Hierbij wordt een implantaat met een naald onder de huid aangebracht. Zo heeft elke eigenaar 6 maanden de tijd om te kijken of hij zijn “gecastreerde” reu nog steeds leuk vindt.